Siemię lniane – na co pomaga?
8 listopada 2021

Siemię lniane to małe nasiona lnu zaliczane do superfoods. Bogaty skład tego produktu przedkłada się na szereg właściwości prozdrowotnych jakie wykazuje. Podpowiadamy, na co pomaga siemię lniane.

Siemię lniane – właściwości

Siemię lniane charakteryzuje się bardzo bogatym składem zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego. Jest źródłem cennych minerałów takich jak: magnez, wapń, fosfor, cynk i miedź. W jego skład wchodzą również kwasy omega-3 i przeciwutleniacze. Z tego względu nasiona lnu są zaliczane do tzw. superfoods i cieszą się coraz większą popularnością.

Opisywany produkt wykazuje szereg właściwości korzystnych dla zdrowie. Siemię lniane jest polecany osobom cierpiącym na celiakię i nietolerancje glutenu. Dodane do posiłku skutecznie obniża jego indeks glikemiczny, jest to więc dobry wybór dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Nasiona lnu wpływają korzystnie na między innymi:

  • pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom,
  • pracę układu krążenia, redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej,
  • kontrolę poziomu złego cholesterolu, skutecznie zmniejszają ilość glukozy we krwi,
  • redukcje ilości wolnych rodników w organizmie, wykazują właściwości zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Zastosowanie siemienia lnianego


Biorąc pod uwagę wyżej wymienione korzyści płynące ze spożywanie siemienia lnianego, warto jest włączyć ten produkt do swojej diety. Należy jednak pamiętać, że dzienna dawka nasion lnu nie powinna przekraczać 50 g. Siemię lniane może stanowić zdrowy dodatek do jogurtu, musli, owsianki, czy twarożku. Nasion lnu mogą z powodzeniem zastąpić jajka w czasie przygotowywania niektórych potraw, np. kotletów lub pulpetów. Coraz większym zainteresowanie cieszy się też mąka lniana, z której można wypiec chleb, babeczki lub pierogi. Warto zauważyć, że siemię lniane wykorzystuje się w kosmetyce, np jako maskę, mającą zbawienny wpływ na strukturę włosów suchych i łamliwych.