Jakie właściwości ma siemię lniane? Jak je stosować?
16 listopada 2021

Siemię lniane znane i doceniane było już w starożytnym Egipcie i Babilonie. Te niewielkie brązowe nasiona lnu, wykazują silne właściwości prozdrowotne, dlatego każdy dbający o siebie, powinien włączyć je do codziennej diety.

Siemię lniane – właściwości

Siemię lniane (https://www.bee.pl/9254-len) cenione jest przede wszystkim ze względu na swoje silne właściwości prozdrowotne. W jego składzie można znaleźć duże ilości błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz lignanów. Zawiera także witaminy takie jak tiaminę, niacynę, witaminę B, witaminę E i K oraz kwas foliowy. Dzienna porcja siemienia dostarcza organizmowi takie minerały jak magnez, fosfor, potas, wapń oraz cynk.

Z uwagi na dużą zawartość błonnika szybko niweluje uczucie głodu, dlatego z powodzeniem może być stosowane przez osoby zmagające się z otyłością i nadwagą. Reguluje pracę jelit, oczyszcza je oraz zapobiega zaparciom. Może być z dużym powodzeniem przez osoby zmagające się z cukrzycą oraz wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Jest to możliwe, dzięki dużej zawartości lignanów, roślinnych związków o działaniu antyoksydacyjnym. To właśnie lignany zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę oraz chorobę wieńcową. Obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przez osteoporozą (na którą narażone są szczególnie kobiety w okresie menopauzy)

Siemię lniane zawiera też dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, wśród których wyróżnia się kwas ALA. Dzięki temu skutecznie wspiera pracę układu krążenia, poprawia pracę mózgu oraz pamięć,  a także redukuje istniejące stany zapalne.

Jak stosować siemię lniane?

Na sklepowych półkach można dostać siemię lniane mielone lub w postaci całych ziaren. Najczęściej stosuje się je jako dodatek do wypieków, sałatek, koktajli oraz innych deserów mlecznych. Warto też wiedzieć, że siemię może być stosowane jako zamiennik jajka w niektórych potrawach, które po wymieszaniu z wodą wykazuje bardzo podobne właściwości. Osoby borykające się z wrzodami żołądka lub innymi problemami ze strony układu pokarmowego, mogą pić napęczniały w wodzie kleik z siemienia lnianego, który wykazuje silne właściwości ochronne.